Een elektrische haard laten plaatsen

Als je een haard wilt laten plaatsen, dan heb je heel veel keuze uit de verschillende soorten haarden. Maar je wilt natuurlijk wel met de eisen van deze tijd meegaan. Tegenwoordig staat alles in het teken van duurzaamheid. Als je een duurzame haard wilt laten plaatsen, dan vallen er enkele haarden al af. Een open haard bijvoorbeeld. Zeker een gezellige warmte, maar de rook die vrij komt veroorzaakt meer fijnstof en CO² uitstoot. Daarbij kun je ook niet lang van de warmte van een open haard genieten. Een gashaard kan tegenwoordig ook niet meer, want gas is een fossiele brandstof en daar moeten we ook vanaf. Een optie die overblijft is een elektrische haard. Elektriciteit kan duurzaam opgewekt worden zonder het gebruik van fossiele brandstoffen en de mogelijkheden van elektrische haarden worden steeds uitgebreider. 

Waarom een elektrische haard?

Naast het feit dat elektriciteit volledig duurzaam opgewekt kan worden en je met een elektrische haard een ecologisch verantwoorde haard hebt, zijn er meer voordelen. Een groot voordeel ten opzichte van traditionele kachels, zoals de open haard of gashaard, is dat je geen rookkanaal nodig hebt. Dit brengt je dan ook enorm veel vrijheid, want een elektrische haard is dan vrijwel overal in huis te plaatsen. Plaatsen van de haard gaat dan ook snel. Je hangt de haard op aan de muur of je zet hem neer en je hoeft enkel de stekker in het stopcontact te doen. Het is heel goed mogelijk om een elektrische haard in een schouw of schoorsteenmantel te plaatsen. Zo creëer je de illusie van een echte open haard. En dat is ook een voordeel van de huidige generatie elektrische haarden, ze kunnen een zo natuurgetrouw mogelijk vlammenspel creëren. 

Soorten elektrische haarden

Hoewel alle elektrische haarden op basis van elektriciteit zijn, kan de techniek per soort haard wel ander zijn. De eest eenvoudige wijze is op basis van led-verlichting. In de haard, vaak achter een glasraampje weggewerkt ligt een houtset. Hieronder en bij zitten allemaal ledlampjes. Bij het aanschakelen van de kachel zullen de ledlampjes een illusie creëren van een gloeiende haardvuur. Deze vorm komt niet heel professioneel over. Het gecreëerde vuurtje is niet zo levendig en heeft weinig diepte. Maar gelukkig komen er steeds meer innovaties op de markt. 

Veel realistischer zijn elektrische haarden waar naast het gebruik van led-verlichting ook gebruik gemaakt wordt van waterdamp. In de haard licht de houtset, maar in de kachel komt waterdamp vrij. De ledlampjes vanonder de houtset verlichten de waterdamp, waardoor er een vlammenspel ontstaat. Ook zullen de ledlampjes het hout een smeulende indruk geven, waardoor het een mooi aansluitend geheel vormt met de waterdamp vlammen. 

Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van elektrische haarden is de Pepper’s Ghost-techniek. Dit is een vlammenspel die gecreëerd is op basis van LCD en LED projectie. Hierbij is alles te projecteren, zoals het levensechte vlammenspel, het knisperende geluid en vonken die uit het hout wegspringen. Een elektrische haard op basis van deze techniek zal niet meer onder doen voor echt vuur en de elektriciteit zal ook nog eens voor een veel comfortabelere warmte zorgen.

Bron: superrenovatie.nl