Vloeren voor vloerverwarming

Dus je hebt besloten dat vloerverwarming geschikt is voor je huis. Het idee van een mooi gelijkmatig verwarmd huis en lagere rekeningen klinkt geweldig, nietwaar. Maar nu moet je de beste vloer voor vloerverwarming kiezen. 

Sommige vloerbedekkingen verminderen de efficiëntie en prestaties van een vloerverwarming. Als je al geld gaat besteden aan het installeren van vloerverwarming, wil je er het beste van maken. 
Een ding moet ik zeggen, het kiezen van de beste vloerbedekking voor vloerverwarming is het eenvoudigst tijdens een nieuwbouw, omdat je geen tijd en geld hoeft te besteden aan het verwijderen van je huidige vloer. 

Vloerbedekking.

De beste vloer voor vloerverwarming zorgt voor een gemakkelijke overdracht van warmte van de leidingen naar het vloeroppervlak. 
Tapijt van vloerbedekking is een goede isolator. Dat betekent dat het deze warmteoverdracht zal belemmeren. 
Tapijt is dus niet de beste vloer voor vloerverwarming. Laten we verder gaan

Houten vloeren.

Houten vloeren zijn goed (maar niet geweldig) voor vloerverwarming. Het vochtgehalte moet rond de 8-9% zijn. 
De reden hiervoor is dat als het hout te vochtig is, het risico van krimpen bestaat. Dit zal de spleten tussen de vloerplanken openen. Als het te droog is, zal het hout vocht opnemen. Hierdoor zullen de planken zwellen en kromtrekken. 
Hout kan ook een slechte warmtegeleider zijn, wat de prestaties van uw vloerverwarming zou kunnen verminderen. 

Timmerhout.

Aan de andere kant is het kiezen van (gebruikt) timmerhout een goed idee. Het is de beste houten vloer. 
Het is veel meer thermisch stabiel dan hardhout. Het reageert niet op warmte en vocht zoals hardhout. Je hebt nog steeds een uitzettingsvoeg nodig langs de randen van je kamers. 
Als je houten vloeren gaat kiezen, moet je proberen duurzaam hout te krijgen. Immers, als je de moeite doet om vloerverwarming te installeren om groener te worden (en geld te besparen op je rekeningen), zou je duurzaam hout moeten gebruiken. Maar helaas is hout niet de beste vloer voor vloerverwarming. 

Linoleum of vinylvloeren.

Eigenlijk zijn dit goede keuzes. Ze zijn thermisch neutraal en zorgen voor een goede warmteafgifte. Ze kunnen ook heel snel en direct op de dekvloer worden aangebracht en zullen na verloop van tijd niet verslechteren. 

Linoleum.

Dit is een groene keuze voor vloeren. Het is gemaakt van natuurlijke materialen zoals houtmeel en lijnzaadolie. Het is ook 100% biologisch afbreekbaar. 
Linoleum is de beste vloer voor vloerverwarming die we tot nu toe hebben gezien. Maar het is nog steeds niet de beste keuze. 

Steen, keramische tegels en leisteen.

Dit zijn enkele van de beste vloeren voor vloerverwarming. 
De reden is dat ze een hoge thermische massa en goede geleidbaarheid hebben. De warmte van de leidingen kan gemakkelijk en snel naar het oppervlak worden overgebracht. Interessant is dat het vergroten van de dikte geen invloed heeft op de warmteproductie van het systeem, het verhoogt alleen maar de opwarmtijd. 
Je moet de dekvloer wel eerst goed drogen. De vloerverwarming op een lage temperatuur laten werken tot alle vocht verdwenen is. 

Keramiek.

Met keramische tegels heb je de beste vloer voor vloerverwarming. Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid en een lage dikte. 
Maar het zijn de ecologische voordelen die dit echt tot een winnaar maken. Keramische tegels zijn gemaakt van in de natuur voorkomende kleien en mineralen. 

Kalksteen.

Het is, net als keramiek, een natuurlijk product. Het is echter niet duurzaam (tenzij je tweedehands of gerecyclede tegels gebruikt). Wanneer te veel kalksteen uit groeves wordt gewonnen, wordt erosie een reëel probleem. Aan de andere kant is steen het meest warmtegeleidend van alle vloerbedekkingen. 

Leisteen.

Leisteen is zeer, zeer geleidend. Het is duurzaam en gaat lang mee. Het is ook een natuurlijk product. 

Flagstone.

Flagstones zijn dikker dan de andere vloerbedekkingen die we in dit artikel hebben besproken, maar het zijn nog steeds zeer goede thermische geleiders. Ze zijn met de hand gemaakt met gebruik van natuurlijke materialen. Elke steen is anders en dat kan een uniek karakter toevoegen aan je vloer. 

Dus wat is de beste vloer voor vloerverwarming?

Dit is vooral een persoonlijke keuze op basis van je eigen voorkeuren. Maar in termen van zowel prestaties als ecologische voordelen moet ik zeggen keramische tegels. 
Ja, kalksteen en leisteen kunnen iets beter presteren, maar ze zijn niet zo milieuvriendelijk als keramiek. Om echt in een groen huis te wonen, moet je rekening houden met de milieu-impact van alle bouwmaterialen. 
Als ik een tweede optie zou moeten kiezen, zou het linoleum zijn vanwege de prijs, het installatiegemak en de eco-voordelen.

Bron: www.123verbouwen.nl